Hihome-producten en 2,4GHz en 5GHz Wi-Fi-netwerken

Veel moderne Wi-Fi-routers kunnen werken op de twee frequentiebanden die beschikbaar zijn voor Wi-Fi, namelijk 2,4 GHz en 5 GHz. Het verschil in beide frequentiebanden kan eenvoudig worden samengevat; 2.4GHz voor bereik, 5GHz voor snelheid. De meeste Smart Home producten voor Wi-Fi gebruiken alleen de 2,4 GHz band, inclusief Hihome producten. Smart Home producten gebruiken weinig bandbreedte en het bereik is belangrijk, vandaar de keuze voor 2.4GHz.

Je hoeft geen Wi-Fi expert te zijn om je Smart Home in te stellen en problemen te voorkomen of op te lossen.

Om problemen met koppelen en gebruik te voorkomen, moet er één 2,4GHz Wi-Fi-netwerk zijn voor Smart Home-producten. De producten werken niet op 5GHz. Het is dus belangrijk om te bepalen welke frequentiebanden uw Wi-Fi-netwerk gebruikt.

Begin met het controleren van de router. Kijk op de router zelf of op de verpakking. Als er Dualband op staat, dan weet je dat je netwerk zowel 2,4GHz als 5GHz kan gebruiken. Als je er op het eerste gezicht niet uitkomt, zoek dan naar het modelnummer van de router op de website van de fabrikant.

Soms is Dualband W-Fi actief en zie je twee netwerken, één op 2,4 GHz en één op 5 GHz. Als deze twee netwerken dezelfde naam (SSID) hebben, kun je problemen verwachten met Smart Home producten.

Kijk in de handleiding van de router hoe u de netwerknamen (SSID's) kunt wijzigen. Voorstellen: HomeWiFi24G en HomeWiFi5G. Op deze manier creëert u een scheiding in de twee frequenties. Als u nu kiest voor het 2,4 GHz netwerk voor uw Smart Home, zult u geen netwerkproblemen ondervinden. Let wel op! Als je wilt koppelen, moet de smartphone ook geregistreerd zijn op dit 2,4 GHz netwerk. Voor de uiteindelijke werking maakt dat niet uit. Je kunt immers ook buiten de deur staan en de Smart Home bedienen vanaf een ander wifi- of 4G-netwerk.

Als je echt voor Pro wilt gaan, en je Dualband-functie wilt behouden voor normale wifi en toch geen problemen wilt ondervinden met Smart Home-producten, maak dan een extra Guest-netwerk of VLAN aan. Dit is mogelijk op de meeste moderne routers. Zie de handleiding of website van de fabrikant voor instructies. U maakt bijvoorbeeld;

WiFi netwerk 1: SSID: HomeWiFi op dual band 2.4 / 5GHz

WiFi-netwerk 2: Gast of VLAN: SSID SmartHome op 2.4GHz

Een bijkomend voordeel van deze laatste aanpak is dat je twee gescheiden netwerken hebt, wat ook de veiligheid van het netwerk ten goede komt.